Armoede in Nederland; hulp vragen helpt

Raakte u ook even in paniek toen u de nieuwe energierekening zag? Stelt u zich nu eens voor dat u dat gevoel krijgt van iedere rekening … elke dag. Armoede is een probleem dat in Nederland niet altijd zichtbaar is, maar zeker bestaat en steeds groter wordt. Hoe ziet armoede in Nederland eruit en wat kunt u doen als u zelf in (of op het randje van) armoede leeft?
 

Wat is armoede?

Nederland is in vergelijking tot veel andere landen een rijk en welvarend land. Toch leven ook hier veel meer mensen in armoede dan u misschien zou denken. Het betekent vaak niet dat deze mensen dakloos zijn of er onverzorgd uitzien, maar wel dat zij niet voldoende geld hebben om in hun dagelijkse levensbehoeften te voorzien. We spreken in Nederland van armoede wanneer het inkomen onder een bepaalde minimumgrens ligt. Voor een alleenstaande lag dat in 2020 op 1.100 euro per maand en voor een paar was dat 1.550 euro. Met twee minderjarige kinderen was de grens voor een koppel 2.110 euro en voor een éénoudergezin 1.680 euro.

Bij een gezin dat in armoede leeft, is het niet de vraag of ze mooie, goede kleding kunnen kopen, maar of ze überhaupt kleding kunnen kopen. Soms gaan kinderen zonder ontbijt naar school en kunnen ze niet mee op schoolreisje. Verjaardagen worden niet gevierd en een kerstdiner of andere feestelijke activiteiten zijn heel sober. Vaak hebben deze gezinnen ook schulden omdat er meer rekeningen binnenkomen dan ze kunnen betalen. Dit maakt het meestal allemaal nog erger en uitzichtlozer. Mensen die in armoede leven schamen zich hier vaak voor en ze zijn goed geworden in het verbergen van hun problemen voor de buitenwereld.
 

Armoede moeten we samen oplossen

Eigenlijk is de schaamte misschien nog wel het grootste probleem. Er rust een taboe op armoede. Veel mensen hebben het gevoel dat het hun eigen schuld is, terwijl het probleem vaak grotendeels te maken heeft met gebrek aan kennis of onvoldoende mogelijkheden om meer inkomen te krijgen. 

Nu de afgelopen maanden de prijzen van consumptiegoederen, benzine en energie zo snel zijn gestegen, is er voor hen nauwelijks nog een manier om het hoofd boven water te houden. Ze hebben hulp nodig. Daarom is het belangrijk dat u, ook wanneer u zelf geen financiële zorgen hebt, niet te hard oordeelt. Hoort u dat iemand in armoede leeft, bied dan een luisterend oor, toon begrip en kijk wat u wellicht kan doen om te helpen.


Wat als u zelf in armoede leeft?

Ook de gemeente doet er alles aan om mensen met financiële problemen te helpen. Gedeeltelijk met het aanbieden van speciale toeslagen, maar vooral ook met advies en ondersteuning in het uitzoeken van de administratie en het meedenken over oplossingen. We begrijpen dat u het misschien lastig vindt om toe te geven dat u er zelf niet meer uitkomt, maar weet dat u niet de enige bent en dat u zich hier absoluut niet voor hoeft te schamen. Niet alleen is het vaak fijn om er met iemand over te praten, maar het opent ook de deur naar hulp. Merkt u dat het steeds moeilijker wordt om de rekeningen te betalen en u het steeds vaker niet lukt om in uw dagelijkse onderhoud te voorzien? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Hulp vragen helpt!