Jong en schulden? Welzijn Capelle helpt!

Jong en schulden? Welzijn Capelle helpt!

Voor jongeren die in de schulden raken, is het lastig een eigen leven op te bouwen. Hoe betaal je schulden af als je nog studeert, of een laag loon hebt? Welzijn Capelle heeft een schuldenaanpak voor jongeren van 18 - 27 jaar. Met trajectbegeleider Latisha pakken de jongeren hun schulden aan.

Noah (24): ‘Bij mij thuis praatten we nooit over geld. Mijn telefoonabonnementen betaalde ik te laat, en ik vergat een paar verkeersboetes. Ik had me ook bij de belastingdienst aangemeld als zzp’er, maar daar eigenlijk nooit iets mee verdiend. Ik kreeg wél aanslagen, omdat ik me niet had afgemeld.’  Noah kreeg flinke schulden.

Hoe ziet het traject eruit

Het doel van ‘Schuldenaanpak Jongeren’ is om jongeren in twee jaar van hun schulden af te helpen en te leren beter met geld om te gaan. Daarna is er nog een jaar nazorg, waarin begeleider Latisha Mac Donald samen met de jongere zorgt dat het financieel goed blijft gaan.

Samen schulden aanpakken

Noah's licht verstandelijke beperking (LVB) maakt het extra lastig voor hem om goed met geld om te gaan. Hij liep vast in de schulden. Een jaar geleden kwam hij in het jongerentraject. Latisha: ‘Ik sta echt náást de jongere. Ik ga met Noah mee naar instanties, maak samen met hem officiële post open, help een uitkering aanvragen, en luister naar hem. Ik ben dat ene vertrouwde gezicht waar hij terechtkan.’

Afbetalen zonder geld?

De schulden afbetalen kan ook (deels) met een maatschappelijke tegenprestatie. Bijvoorbeeld een opleiding, vrijwilligerswerk, een budgettraining of werken aan je mentale gezondheid. Begeleider Latisha: ‘Alles wat een jongeren doet voor een betere toekomst of om goed mee te doen in de maatschappij, geldt als tegenprestatie. Stel dat iemand trauma’s heeft en daardoor niet kan werken of studeren, dan moet je éérst die aanpakken. Daarna kunnen ze pas met hun schulden aan de slag.’

Noah is blij dat hij nu weer aan zijn toekomst kan werken. ‘Ik wil graag een opleiding doen en dan een baan. Gewoon een normaal leven, op mezelf wonen, een gezin. Latisha doet echt haar best om me hierbij te helpen en begeleiden!’

Aanmelden voor hulptraject

Vragen, meer informatie of aanmelden? Neem contact op via www.welzijncapelle.nl/aanmeldenhulpenadvies@welzijncapelle.nu of 010 - 707 49 00. Of kijk op www.welzijncapelle.nu/schulden.

Schuldenaanpak Jongeren is een pilot van gemeente Capelle aan den IJssel, IJsselgemeenten, Welzijn Capelle en het Jongeren Perspectief Fonds (JPF).