Leerlingen van het Comenius verwennen mantelzorgers

Leerlingen van het Comenius verwennen mantelzorgers

Mevrouw Brons (74) regelt haar hele leven rondom de mantelzorg voor haar kleinzoon, dochter en moeder van 98. ‘Je moet er niet teveel bij stilstaan en gewoon alles nemen zoals het valt, elke dag.’ Op donderdag 10 november hoefde ze even een paar uurtjes niet te zorgen, maar kon ze genieten van de heerlijke lunch voor mantelzorgers. Vers gemaakt én geserveerd door leerlingen van het Comenius College.

10 november is de landelijke Dag van de Mantelzorg. Omdat Capelle aan den IJssel haar mantelzorgers zo waardeert, was het in deze stad de Wéék van de Mantelzorg! Die begon op 7 november feestelijk, in Huis van de Wijk Fascinatio. De mantelzorgcoaches van Mantelzorg Capelle stonden klaar met koekjes en gebak. En met het jaarlijkse mantelzorgbedankje van de gemeente, een VVV-bon. Alle mantelzorgers die bij Mantelzorg Capelle geregistreerd staan, konden de bon ophalen in een van de Huizen van de Wijk.

Comenius College

Mantelzorgers konden de hele week aansluiten bij koffieochtenden, een heerlijke lunch of beauty-activiteitenmiddag. Beide activiteiten werden georganiseerd door leerlingen van de vmbo-afdeling van het Comenius College. Een reactie van een van de gasten: ‘Geweldig hoe die jongens en meiden het doen! We werden heel professioneel welkom geheten. En het eten was heerlijk.’

Praktijkopdracht

Ryan (14) en Wessel (15) waren enthousiast over hun eerste praktijkopdracht: ‘Het is leuk om te doen, en je leert er veel van.’ Werken in de horeca willen de twee leerlingen van de opleiding Mens & Dienstverlening later niet, ondanks hun talent. Ryan hoopt professioneel keeper te worden, Wessel wil een eigen vastgoedbedrijf beginnen. ‘Maar het is handig voor later om te kunnen koken!’ De leerlingen van het Comenius verzorgden deze week in totaal drie lunches en drie beauty-activiteitenmiddagen voor Capelse mantelzorgers.

‘Zorgen beter volhouden door ontspanning’

Wethouder Marc Wilson heeft mantelzorg in zijn portefeuille. Hij is blij met wat mantelzorgers  voor anderen doen: ‘Zij maken veel werk van zorg en hulp die anders niet wordt geboden. Soms kost dat zoveel tijd, dat ze minder goed voor zichzelf zorgen. En juist dát is ontzettend belangrijk. Bijvoorbeeld door naar ontspannende activiteiten te komen, zoals in de Week van de Mantelzorg. Zo houden mantelzorgers het zorgen voor de ander beter vol.’

VVV-cadeaubon ophalen

Geregistreerde mantelzorgers die de VVV-bon nog niet hebben kunnen ophalen, kunnen dit nog doen van 5 tot en met 9 december (13.00 - 15.30 uur) bij Welzijn Capelle aan de Linie 7E.

Ondersteuning van mantelzorgcoaches

Wethouder Wilson: ‘Veel mantelzorgers weten al dat ze voor advies, ondersteuning en vragen terecht kunnen bij de coaches van Mantelzorg Capelle, en zijn heel blij met de  persoonlijke aandacht die ze daar krijgen. Mantelzorgers hoeven er niet alleen voor te staan; de mantelzorgcoaches kunnen hen een extra steuntje in de rug geven bij hun belangrijke werk.’ Mantelzorgers die vragen hebben of hun hart willen luchten, kunnen contact opnemen met de mantelzorgcoaches via mantelzorgcapelle@welzijncapelle.nu of 010 - 264 02 20.