Slaapproblemen door hitte: zo blijf je koel

Nu de zomer nadert, wordt u misschien geconfronteerd met het slaapproblemen als gevolg van de hitte; u ligt de hele nacht te woelen of wordt midden in de nacht wakker in een soort zwembad van zweet. Of het nu komt doordat u op een warme kamer slaapt, of omdat u gewoon gevoelig bent voor de hitte; warme temperaturen kunnen leiden tot een verstoorde nachtrust en dat is erg vervelend. In dit blogartikel bespreken we de oorzaak en gevolgen van slaapproblemen door hitte en geven we tips om beter te slapen.


Hoe hitte slaapproblemen veroorzaakt

Warmte kan op verschillende manieren slaapproblemen veroorzaken. Het menselijk lichaam moet afkoelen om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Warme temperaturen kunnen dit proces verstoren. Door de hitte gaat uw lichaam meer zweet produceren, in een poging u af te koelen. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot uitdroging en ongemak, wat het moeilijker maakt om comfortabel te slapen. 


Gevolgen van slaapproblemen door hitte

Slaapproblemen door hitte kunnen leiden oververmoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Langdurig slaapgebrek kan zelfs leiden tot heftigere gezondheidsproblemen zoals een verslechterde mentale gezondheid en fysieke klachten zoals hart- en vaatziekten. Maar maakt u zich geen zorgen, want er zijn gelukkig meerdere dingen die u kunt doen om gewoon lekker in slaap te vallen bij warme temperaturen.

  • Zorg ervoor dat de temperatuur van uw slaapkamer laag genoeg is, bijvoorbeeld door het gebruik van een airconditioning of een ventilator. De meeste mensen vinden een temperatuur rond de 18 °C en 20 °C het prettigst, maar dit kan voor u anders zijn. Zet de airconditioning of ventilator een uur voordat u naar bed gaat, aan. Op deze manier is uw kamer al koel(er) wanneer u gaat slapen. Als u geen airconditioning of ventilator heeft, kunt u de ramen open zetten voor een briesje. Doe dit echter niet te vroeg. Wacht hiermee totdat het buiten ook afkoelt. Bonus tip: wanneer u een ventilator heeft, kunt u deze ook voor een open raam zetten, op deze manier creëert u ook een lekker briesje.
  • Probeer vlak voordat u gaat slapen geen dingen te doen die veel energie kosten, zoals sporten. Van dit soort activiteiten krijgt u het warm en gaat uw lichaamstemperatuur omhoog. Het kan enige tijd duren voordat uw lichaam weer is afgekoeld. Vooral wanneer het warm is in uw slaapkamer. Probeer daarom minimaal twee uur voor het slapengaan geen intensieve activiteiten meer te doen.
  • Draag lichte en ademende kleding, zodat uw lichaam gemakkelijker kan afkoelen. Katoen en linnen zijn goede opties omdat deze materialen vocht opnemen en ademen. Probeer synthetische materialen te vermijden, deze materialen houden warmte vast en ademen niet. Zorg er ook voor dat uw matras en kussens ademend zijn, zo voorkomt u dat warmte ophoopt in uw bed. Kies voor een matras en kussens gemaakt van materialen zoals katoen of linnen. Deze materialen zorgen ervoor dat lucht kan circuleren en vocht kan verdampen. Hierdoor hopen warmte en vocht niet op in uw bed en wordt het niet zo klam en plakkerig. 
  • Drink voldoende water gedurende de dag. Zo voorkomt u dat u uitdroogt. Wanneer u zweet, verliest u vocht en het is belangrijk om dit vochtverlies aan te vullen. Het drinken van voldoende water zorgt ervoor dat u gehydrateerd blijft en niet uitdroogt.
  • Gebruik koelelementen of neem een koele douche voor het slapengaan om uw lichaam af te koelen. Door uw lichaam af te koelen voordat u gaat slapen, zal u gemakkelijker in slaap vallen en blijven slapen. Tip: Leg een koelelement onder uw kussen, of plaats het in een sok en leg het aan het voeteinde van uw bed, heerlijk! 


De relatie tussen slaap en hitte

Verschillende recente wetenschappelijke artikelen hebben een aanzienlijke invloed op de slaapkwaliteit en gezondheid aangetoond. Een wetenschappelijk onderzoek uit Noord-Amerika en Europa toont aan dat hittegolven een aanzienlijke invloed hebben op de slaapkwaliteit en gezondheid van mensen. De studie uit 2020 concludeerde in het tijdschrift Environmental Health Perspectives dat hogere nachttemperaturen zelfs kunnen leiden tot slaapstoornissen.

Wanneer u last heeft van de hitte en hierdoor slecht in slaap komt, is het dus belangrijk voor uw mentale én fysieke gezondheid om een goede manier te vinden om dit wel te kunnen. Maar nog belangrijker, het is ook gewoon fijn om ‘s avonds lekker te kunnen slapen. Dus, probeer deze tips eens uit en hopelijk kunt u dan zo beter in slaap vallen, beter doorslapen, uitgeruster én frisser wakker worden.