Switchen van beroep? Dit kunt u doen

Het is niet ongewoon dat u door bepaalde fases in het leven gaat waarin u simpelweg toe bent aan verandering. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe woning, een nieuwe hobby of een nieuwe baan. Switchen van beroep is niet altijd een gemakkelijke keuze, maar soms wel nodig. Laten we het hebben over hoe u dit het beste aan kunt pakken.
 

Waarom wilt u switchen van beroep?

Het belangrijkste voor een weloverwogen keuze is een evaluatie of u wel gelukkig bent met datgene wat u nu doet. Wees eens eerlijk naar uzelf. Hoe zijn uw:

  • Werkzaamheden
  • Stressniveau
  • Werktijden of -schema
  • Carrièremogelijkheden
  • Salarisschalen
  • Reistijden
  • Management
  • Mate van waardering

Als u hier een eerlijk duidelijk beeld van heeft kunt u deze afstemmen op uw eigen persoon en wat goed bij uw wensen en doelen past.
 

Wie bent u en wat wilt u? 

Nu u weet wat u niet leuk vindt is het belangrijk om na te gaan waar u beter op uw plek bent. Dit kunt u bij uzelf zoeken door te kijken naar uw interesses, kernwaardes en vaardigheden. Zelfs als u iets wilt gaan doen wat u nog nooit gedaan hebt, kunt u inspiratie halen uit eerdere ervaringen. 

Waar voelde u zich nu echt gelukkig? Wanneer stond u in uw kracht? Dit helpt u niet alleen scherp te krijgen in wat voor werk u mogelijk uw geluk gaat vinden, maar helpt u naar uw toekomstige werkgever ook te onderbouwen waarom u de perfecte kandidaat bent voor de job. Uw motivatie is soms nog wel belangrijker dan uw ervaring.
 

Stel een banenlijstje op

De kracht van uw geest, verbeelding en visualisatie is erg belangrijk. Zo zijn wij mensen gekomen tot waar we nu zijn, met bijvoorbeeld het ontwikkelen van wegen, het bouwen van huizen en de creatie van vervoersmiddelen. Iedereen doet dit op zijn of haar niveau, en u kunt ditzelfde doen in uw zoektocht naar een nieuwe baan. Als u het voor u ziet, kunt u er werk van maken!

Dus, bij wat voor bedrijf ziet u zichzelf werken, en belangrijker nog, binnen welke functie? Wilt u bijvoorbeeld voor de klas staan? Of werken met social media? Wat het ook is, maak een lijstje met plekken waar u zou willen werken. Dit lijstje kunt u vervolgens toetsen bij uw partner, familie of vrienden. Raadpleeg desnoods oude collega’s waar u langer mee samen hebt gewerkt om hun mening mee te nemen in uw overweging van wat het beste bij u past.
 

Maak er werk van

Als u duidelijk voor ogen heeft waar u uzelf aan de slag ziet gaan, kunt u overgaan tot actie. Bedenk wat ervoor nodig is om die nieuwe baan te bemachtigen. Dit is vaak een totaalsom van persoonlijke presentatie, netwerk en een beetje geluk op de juiste match.

  • Persoonlijke presentatie: zorg ervoor dat uw CV up-to-date is en laat zien waarom u aansluit op de bedrijfscultuur van uw nieuwe werkgever.
  • Netwerk: kijk of iemand in uw netwerk een ingang vormt bij het bedrijf waar u wilt werken
  • Match: reageer op een vacature of doe een open sollicitatie om te kijken of er een match is tussen u en het bedrijf.
     

Houd altijd vertrouwen in uzelf

Zeker als u een nieuwe uitdaging aangaat met een beroep in een sector of markt die vreemd voor u is, kunt u tegen afwijzing aan lopen. Belangrijk is om in uw achterhoofd te houden dat u dit echt wilt en u alles in zich heeft om uw droom uit te laten komen. Probeer bij elke sollicitatie te achterhalen waar er twijfels of verschillen zijn die u vast en zeker kunt overbruggen wanneer u het ergens anders probeert. Uiteindelijk zult u slagen, want voor mensen die iets willen, is er altijd plek. De aanhouder wint altijd!